Kesto: 15.-16.11.2014, juna: Jakarta-Surabaya 13 h, (odotus 4 h), juna: Surabaya-Banyuwangibaru 6,5 h, lautta: Banyuwangibaru/Ketapang-Gilimanuk 45 min, taksi: Gilimanuk-Ubud 4 h
Jakarta oli aika kauhea paikka. Tuomioni perustuu vain puolen tunnin kävelyyn rautatieasemalle ja takaisin sekä bussimatkaan ostoskeskukseen syömään. Mutta se riitti minulle. Vaikka on Aasian suurkaupungeissa aina likaista, haisevaa ja liikennekaaosta, yleensä niissä on myös oma viehätyksensä. Nyt ei kyllä ollut. Eikä se kyllä paljon haitannut, lepäilin yhden päivän ja valmistauduin seuraavalle etapille.
Oli vuorossa matkani viimeinen pitkä reissu ja viimeinen junamatka. Vietnamista hommasin lennot kotiin jouluksi, Balilta. Tuolloin alkoi jo kyteä ajatus, että haluaisin viettää Balilla vähän pidemmän aikaa reissun päätteeksi. Ei niin, ettei siirtyminen paikasta toiseen olisi juuri se mistä tykkään melkein eniten. Mutta matkustaminen, jatkuva pakkaaminen, lippujen ja aikataulujen järjestely on myös pidemmän päälle aika väsyttävää. Niinpä ajatus pienestä asettumisesta ennen kotiinpaluuta vaikutti täydelliseltä ratkaisulta. Valitsin nyt ainakin alkuun tukikohdaksi Ubudin kaupungin.
Olen aiemminkin kirjoittanut, että koska siirryn paikasta toiseen maateitse, monella on mielipide siitä, missä minun ehdottomasti pitäisi pysähtyä, mitä olisi pakko nähdä. Syynä kai se, kun olen joka tapauksessa lähellä. Jakartan hotellissa yksi työntekijöistä kysyi suunnitelmistani ja oli melkein kauhuissaan: "One month in Bali? You alone?" Toinen puolestaan oli sitä mieltä, että junalla nyt ei ole todellakaan järkeä mennä: "Are you sure you don't want to fly?" En oikein tällä reissulla ole välittänyt pakoista muutenkaan. Muiden vinkkejä kyllä kuuntelen, mutta neuvoja otan vastaan harkiten. Jos haluan viettää kuukauden Balilla, minähän vietän. Olen kyllä paskempiakin valintoja elämässä tehnyt kuin päättänyt relata kuukauden paratiisisaarella, heh...
Lauantaina matka alkoi junalla Jakartasta Surabayaan. Lähdin autokyydillä hostellilta hyvissä ajoin, puolitoista tuntia ennen junan lähtöä, vaikka matkaa oli vain viitisen kilometriä. Hyvä että lähdin. Olisin takaperin kävellenkin ollut nopeammin perillä. Kun junan lähtöön oli enää reilu puoli tuntia ja kökötimme edelleen ruuhkassa, alkoi vähän kuumottaa. Onneksi käännyimme lopulta ruuhkasumpusta toiselle kadulle ja viimeinen kilometri suhattiin normaalivauhtia. Ehdin junaan.
Juna lähti iltapäivällä ja olisi aikataulun mukaan perillä aamulla neljältä. Makuuvaunuja ei junassa ollut, mutta onneksi vaunussani oli aika tyhjää, joten viereinen penkki oli myös käytössä luovissa nukkuma-asennoissa. Unimaski tuli todelliseen tarpeeseen, sillä kirkkaat halogeenit olivat päällä koko matkan ajan.
Jakartasta lähtiessä näky radan vieressä oli monen kilometrin ajan sydäntäsärkevä, samoin saapuessa Suraybayaan. Ihmiset asuivat aaltopellistä rakennetuissa hökkeleissä, keskellä jätevuoria. Surabayassa aikaisin aamulla mies peseytyi sameassa joenpätkässä, jossa toisella puolella nainen kävi tarpeillaan. Jotkut nukkuivat hylätyillä juna-asemilla, muutama oli rakentanut muovipressujen palasista itselleen kodin. Tuli taas mieleen, kuten viimeisten kuukausien aikana lähes joka päivä, että ehkä omassa etuoikeutetussa elämässä voisi valittaa aika paljon vähemmän.
Juna saapui Surabayaan tunnin myöhässä, mistä olin iloinen: odotteluaikaa seuraavaan lähtöön olisi vähemmän. Istuin aseman penkille odottamaan. Kello kuudelta paikalle saapui nainen keyboardin kanssa ja alkoi esiintyä. Hän jatkoi monta tuntia. Onneksi nainen oli hyvä laulaja, muuten olisi voinut olla tuskallinen odotus.
Yhdeksältä aamulla, neljän tunnin odotuksen jälkeen lähti seuraava juna. Nyt määränpäänä oli Banyuwangibaru. Reilun kuuden tunnin matkalla lähinnä nukuin vääntyneissä asennoissa, yöunet olivat jääneet sen verran katkonaisiksi. Matkan aluksi saatoin myös tirauttaa pienet itkut liikutuksesta, että tässä nyt oli viimeinen matka raiteilla. Syytän väsymystä! (Ja sitä maailman sympaattisinta lipuntarkastajaa Surabayan asemalla, joka kyseli suunnitelmistani, toivotti sydämellisesti hyvää matkaa ja piti huolen että menin oikealle raiteelle. Tämä tapaus muistutti taas, kuinka ihania ihmiset voivatkaan olla.)
Perillä olimme puoli neljän aikaan iltapäivällä. Juna-asemalta kävelin parisataa metriä lauttasatamaan. Lauttoja sahaa Balin ja Banyuwangibarun välillä tiheään ja yksi lähtikin samantien. Ihan kuin Suomenlinnaan olisi mennyt, mitä nyt lautan sisätiloissa pyörivät karaokevideot ja maisemat olivat hieman trooppisemmat.
Olin lukenut monesta paikasta, että satamasta lähtisi useita busseja ja minibusseja Denpasariin, josta voisin ottaa taksin Ubudiin. Eipä ollut bussin bussia. Taksikuski pyysi törkeitä summia, jotka osin selittyivät sillä, että olin ainoa Ubudiin matkaava. Samalla lautalla oli tullut sveitsiläispariskunta, jonka näin tien toisella puolella neuvottelemassa toisen kuskin kanssa. Sinne siis. Vaikka meillä oli eri määränpää, kuskit vakuuttivat, että samalla autolla pääsisimme kaikki perille. Pariskunnalla matkaa olisi pari tuntia, minulla neljä. Kun hinta oli kohtuullinen, hyppäsimme autoon.
Balilainen ajotapa sisältää ilmeisesti paljon uhkarohkeita ohituksia mutkikkailla teillä. Sveitsiläiset pääsivät kohteeseensa. Minä jatkoin yksin kyydissä ja toivoin, että emme törmäisi pimeässä yhteenkään ihmiseen, eläimeen, rekkaan, skootteriin, autoon, taloon, patsaaseen, temppeliin, tolppaan tai muuriin. Toiveeni toteutui ja saavuimme lopulta Ubudiin, kello puoli yhdeltätoista illalla yli vuorokauden reissunteon jälkeen. Olin niin ekstaasissa, että annoin symppiskuskille jättitipin ihan vain siitä ilosta, että elämä on ihanaa, aaah olen perillä, jee täällä ollaan, hyvä kiertämään, maailmankaikkeus on uskomaton paikka ja niin edelleen!
Edelleen tuijottelen epäuskoisena karttaa: olen oikeasti toisella puolella maapalloa, kolmen kuukauden matkan jälkeen. Jakartalaisen hotellityöntekijän kauhuksi täällä siis myös pysyn, kuukauden verran.